Guldkompassen


Titel: Guldkompassen (Den mörka materian, del1)
Författare: Philip Pullman
Genre: Fantasy
Sidor: 383
Handling: Barn kidnappas och utsätts för hemska experiment, mystiska saker pågar överallt… Varför detta sker kanske alethiometern har svar på, en av få magiska sanningsmaskiner.

Lyras farbror Lord Asriel har en stor del i detta, det kommer även Lyra snart att få. Lord Asriel säger att det finns fler världar än den dem lever i att man kan se dem på vissa ställen.

En dag när Lyras vän försvinner bestämmer sig Lyra för att leta upp honom, det är då äventyret startar för henne. Hon får uppleva fantastiska och fruktansvärda saker, hon får träffa varelser hon aldrig hört talas om tidigare och hon är aldrig i säkerhet från dem som vill henne ont…


Philip Pullman
, född 19 oktober, 1946 i Norwich, är en brittisk författare av främst barn- och ungdomsfantasy. Hans mest kända verk är just trilogin om Den mörka materian. Böckerna handlar om några barn som lever i olika parallellvärldar varav en är vår egen jord. Han har även skrivit  Rubinen i dimman 1989, Guldkompassen 1997 (Den mörka materian, del 1), Den skarpa eggen 1998 (Den mörka materian, del 2), Det förtrollade urverket 1999, Fyrverkerimakarens dotter 2000, Råttpojken! 2000, Bärnstenskikaren 2001 (Den mörka materian, del 3), Spökryttaren 2003, Aladdin och den underbara lampan 2004, Jack och fågelskrämman 2005, Den tatuerade fjärilen 2006, Ginnys rike 2007, Skuggan från norr 2008.

 

Philip Pullman skriver så att läsaren är intresserad och guldkompassen passar för alla åldrar, jag hade aldrig tråkigt nä’r jag läste och dem ca 380 sidorna var bra utfyllda av spänning och magiska ting. Jag ger guldkompassen en 4, 4/5p.

 

 


Svart fjäril


Titel: Svart fjäril
Författare: Anna Jansson
Genre: Kriminalroman (Spänning)
Sidor: 309
Handling: Heta bränder angriper Örebro och när dem visar sig vara anlagda, är det polisens jobb att utreda vem som startar dem. Per Arvidsson har nyligen flyttats till poliskåren i Örebro och han själv är kriminalinspektör. Som om inte bränderna vore nog så hittas ett svårt sönderbränt lik, en kvinna. Den fasansfulla upptäckten skakar om Örebro läcker ut och mer press sätts på polisen… Men det tycks inte finnas nåt svar på bränderna och mordet, bara dem kvarstående frågorna: Vem? Varför?

Anna
Maria Angelika Jansson, född 13 februari 1958 i Visby, är en svensk författare och sjuksköterska sen 25 år tillbaka. Hennes deckare med Maria Wern som kriminalinspektör utspelar sig i huvudsak på Gotland där Anna Jansson växte upp. Hon har även skrivit: Stum sitter guden,  Alla de stillsamma döda, Må döden sova, Silverkronan,  Dömd för mord , Drömmar ur snö, Svart fjäril, Främmande fågel, I stormen ska du dö, Pojke försvunnen, Inte ens det förflutna, Hantverkarsvett är dyrare än saffran, Först när givaren är död, Drömmen förde dig vilse.

Anna Janssons bok, Svart fjäril, är både spännande och hemsk. Människoliv som släcks lika lätt som lågan på ett vackert brinnande stearinljus är en del av det boken handlar om, en del av boken har också lite olycklig kärlek. Men i det stora hela är det en bra bok som är värd att ta sig tid att läsa. Av mig får den en trea, 3/5.

 Tillbaks :)

Så nu är jag tillbaks från en skön semester o nya recensioner kommer snart...

RSS 2.0